StarCraft

StarCraft este un joc video de strategie în timp real, științifico-fantastic militar, dezvoltat de firma Blizzard Entertainment. Primul joc al seriei StarCraft a fost lansat în versiunea pentru Microsoft Windows pe 31 martie 1998. Fiind vândut în peste 11 milioane de exemplare până în februarie 2009, este unul dintre cele mai bine vândute jocuri pentru computerele personale. O versiune pentru Mac OS a apărut în martie 1999, iar o adaptare pentru Nintendo 64, produsă în cooperare cu Mass Media Interactive Entertainment, a fost lansată pe 13 iunie 2000. Jocul a fost dezvoltat din anul 1995, imediat după apariția jocului Warcraft II. StarCraft a debutat la expoziția E3 din 1996, unde a fost comparat nefavorabil cu Warcraft II. Drept urmare, proiectul a fost revizuit complet și a fost dezvăluit publicului la începutul anului 1997, fiind primit mult mai bine de critici. Povestea jocului a fost adaptată și extinsă printr-o serie de romane, o expansiune denumită StarCraft: Brood War și alte două extensii autorizate. Peste 12 ani mai târziu, continuarea jocului, StarCraft II: Wings of Liberty, a fost lansată în iulie 2010 urmată de două pachete de expansiune, Heart of the Swarm și Legacy of the Void.

Acțiunea jocului, plasată în secolul al XXVI-lea, se concentrează asupra a trei specii care se luptă pentru dominarea unei părți din Calea Lactee denumită Sectorul Koprulu: Terran (în română: tereștrii, denumiți de obicei Terrani de jucătorii români), oameni exilați de pe Pământ, capabili de a se adapta oricărei situații; Zerg, o rasă extraterestră asemănătoare insectelor, aflată în căutarea perfecțiunii genetice și preocupată de asimilarea altor rase; și Protoss, o rasă umanoidă, dotată cu tehnologie avansată și puteri psionice, care încearcă să-și păstreze civilizația și codul filozofic strict de a trăi de invazia Zerg. StarCraft a fost lăudat pentru ideea inovatoare de a folosi facțiuni unice în universul jocurilor de strategie în timp real și pentru intriga convingătoare.

Mulți dintre jurnaliștii din domeniul jocurilor video au lăudat StarCraft pentru impunerea unor standarde ridicate în dezvoltarea strategiilor în timp real, plasându-l printre cele mai bune și mai importante jocuri video din toate timpurile. Multiplayer-ul jocului este foarte popular în Coreea de Sud, unde jucători și echipe intră în competiții profesionale, câștigă sponsorizări și participă la turnee televizate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *